Välkommen vecka 39


Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Egna tankar: Jag är klar med att vara gravid. Har jag sagt det förut? I så fall får ni höra det igen. Jag är så jävla redo att föda barn nu så det är nästan löjligt. Jag vill få tillbaka min kropp, kunna städa, tvätta och bära Anton igen. Kunna springa efter honom och leka och vara en bra mamma och sambo. Mitt blodtryck har blivit högre igen, och svullnaden är kvar. Det blir extrakontroller nu i och med att det kan bli havandeskapsförgiftning, vilket jag redan tror att det är, men ingen verkar tycka att man skall göra något åt det. Bebis är tydligen enorm med, så förlossningen börjar faktiskt göra mig lite stressad. Hur skall jag kunna klämma ut en enorm bebis? Det är ju jobbigt som det är...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback